Grotere merken zijn voorzichtig optimistisch over 2024: 60 procent van de deelnemers aan een nieuw, wereldwijd onderzoek zegt van plan te zijn advertentiebudgetten volgend jaar te verhogen.

Bij het onderzoek van de World Federation of Advertisers en Ebiquity zijn 92 grote adverteerders gepeild, die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor meer dan 50 miljard dollar aan jaarlijkse wereldwijde advertentie-uitgaven.

De resultaten wijzen erop dat er mogelijk een einde komt aan de recente neergang in de reclamesector. Vorig jaar zei slechts 29 procent van de respondenten te verwachten dat ze hun advertentiebudgetten in 2023 zouden verhogen.

Van de overige 40 procent van de ondervraagden zei ongeveer een derde (33 procent) van plan te zijn hun reclamebudgetten voor 2023 in 2024 op peil te houden. Slechts 2 procent zei een “significante verlaging” te verwachten en 5 procent rekent op een “lichte verlaging”.

"Ik ben aangenaam verrast", zegt Stephan Loerke, CEO van de World Federation of Advertisers. "Je zou verwachten dat in het huidige klimaat de vooruitzichten onzekerder zouden zijn."

Niettemin, voegt hij eraan toe, zou het optimisme nog getemperd kunnen worden, als het conflict in het Midden-Oosten verder escaleert en als de olieprijzen stijgen.

Consumenten accepteren prijsverhogingen

Een marketingmanager bij een groot voedingsmerk zegt tegen Insider dat dat bedrijf zich in 2023 zorgen maakte omdat kosten voor zaken als ingrediënten en energie dramatisch waren gestegen, waardoor het bedrijf prijzen moesten verhogen. Maar 2023 bleek veel beter dan voorspeld.

“Retailers accepteerden de prijsverhogingen – wat niet werd verwacht – en consumenten namen de verhogingen ook over”, aldus de manager, die anoniem wil blijven omdat het bedrijf geen toestemming heeft gegeven om over toekomstgerichte cijfers te praten. Insider kent de identiteit van de manager.

Wat het soort van marketingactiviteiten betreft, gaf iets meer dan een derde (35 procent) van de ondervraagden aan dat ze hun aandeel in marketingactiviteiten rond hun merk op de langere termijn in 2024 wilden vergroten. Vorig jaar gaf 21 procent aan dit van plan te zijn.

Aan de andere kant gaf 21 procent aan dat ze de "mix van performance-activiteiten" zouden uitbreiden. Daarbij gaat het om marketing die is bedoeld om meer directe resultaten te genereren. Dat aandeel lag lager dan de 28 procent die vorig jaar aangaf dat van plan te zijn.

"Het is een goede graadmeter. Als je bereid bent geld uit te geven aan merkgerichte marketing, denk je aan de langere termijn", zegt een marketingmanager bij een drankenmerk, die eveneens anoniem wilde blijven.

Deze manager waarschuwde evenwel dat, hoewel de tekenen voor volgend jaar positief zijn, het geen volledig herstel is. "In moeilijke tijden, wanneer er op de begrotingen wordt bezuinigd, is er een beetje onderhandelen met de financiële afdeling nodig om deze weer op te bouwen", aldus de manager.

Videoreclame zal naar verwachting de belangrijkste bestemming zijn van de budgetverhogingen van volgend jaar. Zo zegt 85 procent van de ondervraagden hun investeringen in advertenties via Connected TV (CTV, televisie via het internet) aanzienlijk of licht te willen verhogen.

Anderzijds zouden gedrukte media, conventionele televisie en radio volgens het rapport hun aandeel in de marketingbudgetten van de meeste adverteerders in 2024 juist zien afnemen.

LEES OOK: Generatieve AI geeft marketeers mogelijkheden op te personaliseren op schaal, volgens de CMO van Intuit Mailchimp